Traumatherapie

Traumatherapie, ofwel 'EMDR', zoals deze therapie officieel genoemd word, staat voor 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'. EMDR wordt gebruikt voor mensen die een traumatische ervaring hebben opgedaan. EMDR verandert de emotionele intensiteit van oude herinneringen door middel van oogbewegingen om het natuurlijk verwerkingssysteem te activeren.

Deze therapie werd ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in 1989. Vaak is het een snelle methode om verandering teweeg te brengen.

EMDR-behandeling

Een EMDR-behandeling heeft als basis een schokkende gebeurtenis of trauma.
In eerste instantie zal de therapeut vragen om het trauma zo goed mogelijk te beschrijven om de oorzaak van de gebeurtenissen duidelijk te krijgen en erachter te komen welk beeld of gevoel geassocieert word met het probleem. Tegelijkertijd zal de therapeut afleidende stimuli gebruiken, zoals een hand die links-rechts beweegt, tikjes op de knie of geluiden via een hoofdtelefoon. Daarbij zullen er bij de cliënt nieuwe beelden, gevoelens en ideeën worden opgeroepen. Dit proces wordt meerdere keren herhaald, telkens met een nabespreking aan de hand waarvan de therapeut de sessie zal bijsturen.

De oude herinneringen zijn na een geslaagde EMDR behandeling min of meer neutraal om aan terug te denken.

EMDR: voor wie?

EMDR-behandelingen worden gebruikt bij bijvoorbeeld faalangst, eetstoornissen, paniekaanvallen, angststoornissen, fobieën, dwangstoornissen, verslavingen, slaapproblemen, depressie, burn-out, ea.

EMDR is voornamelijk effectief als zulke problemen voortvloeien vanuit niet-verwerkte gebeurtenissen.

Het kan hierbij gaan om één enkele ervaring (zoals een ongeluk, natuurramp, overval, aanslag), maar EMDR wordt ook toegepast bij slachtoffers van jarenlange trauma’s (vb seksueel misbruik en geweld binnen een realtie). 

EMDR-therapie is zowel geschikt voor volwassenen als voor jongeren en kinderen.

Ook online EMDR therapie mogelijk!